A Közép-afrikai Köztársaság bevezeti az ország első kriptopénzét

A Közép-afrikai Köztársaság vasárnap elindította az ország első kriptopénzét, miután áprilisban a világon másodikként, és az első afrikai országként a CFA frank mellett a bitcoint is hivatalos pénznemként fogadta el.

“Ez egy történelmi pillanat, az elnök álma a Közép-afrikai Köztársaság újjáépítéséről. A kriptopénz forradalmi . Ez demokratizálni fogja a demokráciát” – mondta az ország elnöke, Faustin Archange Touadéra az indulás napján tartott virtuális előadáson.

Touadéra a “sango” nevű új digitális valutát akarja. , értékelni fogja a nemzeti természeti erőforrásokat – írta az Efe hírügynökség.

2021. szeptember 7-én El Salvador lett az első ország a világon, amely a dollár mellett a bitcoint is hivatalos pénznemként fogadta el. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felszólította a Nayib Bukele vezette országot, hogy “szüntesse meg a bitcoin törvényes fizetőeszköz minőségét”, és egyben aggodalmát fejezte ki a Közép-afrikai Köztársaság végrehajtó testületének döntése miatt.

A Közép-afrikai Köztársaság bevezeti az ország első kriptopénzét

A bányászattól függő gazdaságú afrikai ország 2012 vége óta erőszakos cselekmények színtere, amikor a muszlim többségű lázadó csoportok koalíciója – a Séléka – elfoglalta a fővárost, Banguit, és tíz évnyi hatalom után megbuktatta François Bozizé elnököt (2003). -2013), ami polgárháborút váltott ki.

A Séléka elleni ellenállásként Balaka-ellenes keresztény milíciák alakultak, amelyek az első csoporthoz hasonlóan végül több fegyveres csoportra szakadtak.

Röviddel a 2020. december 27-i elnökválasztás előtt – amelyet az ellenzék érvénytelenítésre szólított fel, miután a szavazóhelyiségek több mint 40 százaléka nem volt elérhető a bizonytalanság miatt – fegyveres csoportok egyesültek a Hazafiak a Változásért Koalíció (CPC) nevű szervezetben, amely 2021 januárjában megpróbálta elfoglalni a fővárost.

Ugyanezen év októberében Touadéra egyoldalú tűzszünetet hirdetett a nemzeti párbeszéd elősegítése céljából. A haladás ellenére a gyémántokban, uránban és aranyban gazdag ország kétharmadát még mindig milíciák ellenőrzik, és az ENSZ szerint mintegy 692 000 ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

Technológia

Egyébként

Időjárás-előrejelzés holnapra és a következő napokra

Legfrissebb hírek

Az időjárás Magyarországon

Az Ön városának holnapi időjárása, naprakész frissítésekkel.