Galapagosi óriásteknős született albínónak – ez az első a történelemben

Fogságban született egy óriás galápagosi teknős egy svájci állatkertben. Rendkívüli esemény, amelyet még különlegesebbé tesz az a tény, hogy a kis hüllő albínó.

Albínó óriásteknős kelt ki fogságban a svájci Servion állatkertjében. Ez egy igazán rendkívüli esemény, nemcsak azért, mert egy lenyűgöző és veszélyeztetett faj fogságban történő szaporodása sikeres, hanem azért is, mert az egyik tojásból albínó teknősbéka kelt ki.

A kis albínó óriásteknős az anyjával. Ph. Credit: Tropiquarium de Servion

 

Valójában ez az első alkalom a történelemben, hogy e lenyűgöző és hosszú életű hüllő albínó utódjának születését jegyezték fel. Egy ilyen esemény bekövetkezésének valószínűsége mindössze 1:100.000, és ahogy a Servion Tropiquarium vezetői állítják, ilyen állatot még soha nem figyeltek meg sem a vadonban, sem fogságban.

Annak ellenére, hogy galápagosi óriásteknős, a kis albínó hüllő jelenleg mindössze 50 grammot nyom, és a melanin termelését megváltoztató genetikai betegség minden jellegzetes vonását mutatja. A teknős fehéres-sárgás színű, szemei vörösek.

A Chelonoidis nigra, a galápagosi óriásteknős valódi nevén a Chelonoidis nigra kis és ritka példánya 2022. február 11-én kelt ki egy 100 kg-os nőstény által lerakott tojásból. Az anyateknős két tojást rakott, amelyekből májusban két kistestvér született, a ritka albínó példány és egy normál színű kistestvér.

Nem a pénz, hanem a fajmegőrzés szempontjából értékes. A galápagosi óriásteknősök vadon élő populációi nagy bajban vannak az emberi beavatkozás miatt. A kis és ritka teknős valójában egy tenyésztési program részeként született, amely egy olyan projekt része, amelynek célja ennek a rendkívüli, erősen veszélyeztetett fajnak a védelme és megőrzése.

Az ezzel az állapottal született állatoknál fokozottan fennáll a napkárosodás és a bőrrák kialakulásának kockázata. A vadonban ez hátráltatná az utódok túlélési esélyeit, nagyobb kockázatnak tenné ki őket a betegségek kialakulásának, és a ragadozók számára könnyebben felfedezhetővé tenné őket.

Környezetvédelem

Egyébként

Időjárás-előrejelzés holnapra és a következő napokra

Legfrissebb hírek

Az időjárás Magyarországon

Az Ön városának holnapi időjárása, naprakész frissítésekkel.