Sivatagosodás, 500 millió ember él aszályos területeken.

Ember-természet: az ENSZ elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló egyezményének Global Land Outlook jelentése szerint a bolygó földterületének 70%-át átalakítottuk.

Becslések szerint 500 millió ember él olyan területeken, ahol a földek degradációja elérte a legmagasabb szintet, azaz ahol a földek elsivatagosodtak.

A Global Land Outlook által közzétett adatok szerint bolygónk földterületének 70%-át az emberiség a történelem során valamilyen módon megváltoztatta, aminek közvetlen és közvetett következményei jelenleg mintegy 3,2 milliárd embert érintenek, és az előrejelzések szerint 2050-re ez az arány meghaladhatja a 90%-ot.

A gazdasági teljesítmény mintegy 44 billió dollárnyi része (a világ éves GDP-jének több mint fele) a természeti tőkén alapul. Társadalmunk azonban nehezen ismeri fel a jólétünkhöz alapvető fontosságú természeti erőforrások értékét.

Az elsivatagosodás által leginkább érintett kontinens Afrika, ahol a helyzet drámai, különösen a szubszaharai régióban: a szántóföldi szárazföldek 73%-a már degradálódott vagy teljesen elsivatagosodott.

Ázsiában, a Közel-Keleten és Dél-Amerikában is nagyon magas az elsivatagosodás és a talajromlás kockázata. De még a magasan fejlett országokban, például az Egyesült Államokban és Ausztráliában is vannak olyan területek, ahol az elsivatagosodás veszélye magas, például az Egyesült Államok középső és nyugati államaiban.

A természeti erőforrások kiaknázása túl magas a természet regenerációs képességéhez képest. 2021-ben az Overshoot Day szimbolikus dátuma, vagyis az a nap, amikor az emberiség kimerítette a bolygó éves “ökológiai költségvetését”, július 27-re esett. Ez azt jelenti, hogy július 27-től 2021. december 31-ig mínuszba kerülünk.

Az Európai Unióban az elsivatagosodás jelenségei és az aszály hatásai által leginkább érintett és magukat érintettnek nyilvánító országok kétségtelenül a Földközi-tenger medencéjének országai: Spanyolország mellett Olaszország, Portugália, Görögország, Horvátország, Ciprus és Málta, de Magyarország, Szlovénia és Románia sem mentes a hasonló jelenségektől.

Sivatagosodás és aszály, az ENSZ konferenciája

Az ENSZ június 17-i, az elsivatagosodás és a szárazság elleni küzdelem világnapja alkalmából az ISPRA 14-én, kedden webináriumot szervezett, hogy bemutassa a földterületek degradációjának semlegessége célkitűzéseinek elérése érdekében európai és nemzeti szinten tett intézkedéseket, valamint az idén május 9-20. között Abidjanban tartott COP15 konferencia főbb eredményeit, amelyen az ISPRA képviselői is részt vettek.

A COP15 megismételte a föld- és talajromlás megállítására és visszafordítására irányuló összehangolt fellépés és beruházások biztosításának sürgősségét és döntő fontosságát, és globális és egységes felhívást intézett a kormányokhoz, hogy tegyenek lépéseket a folyamatban lévő folyamatok visszafordítása érdekében.

Éghajlatváltozás

Egyébként

Időjárás-előrejelzés holnapra és a következő napokra

Legfrissebb hírek

Az időjárás Magyarországon

Az Ön városának holnapi időjárása, naprakész frissítésekkel.