Hatalmas robbanás történt a Napon: hosszan tartó fáklyafellobbanás, rádiókimaradás Afrikában

Június 10-én 10:54 UTC-kor egy új napfolt okozott hosszan tartó M1 osztályú kitörést.

Új napfolt jelent meg a Nap északkeleti peremén: az aktív régió tegnap, június 10-én, pénteken egy hosszan tartó M1-osztályú kitörést produkált.
A kitörésből származó sugárzás élő rövidhullámú rádiós áramszünetet okozott Afrika felett.
A napkitörések a leghevesebb robbanások a Naprendszerben, és sok más csillagnál is megfigyelhetők: hirtelen fényességnövekedések, amelyek jól láthatók a röntgensávokban, de a rádiótól a gammasávokig minden sávban lehet kibocsátás.

Új napfolt jelent meg a Nap északkeleti peremén: az aktív régió tegnap, június 10-én, pénteken egy hosszan tartó M1-osztályú kitörést produkált.

A Napot már évek óta folyamatosan figyelik a geomágneses viharok és az általuk jelentett veszélyek előrejelzése érdekében.

Az X-sávban a Nap koronája, a Nap légkörének legkülső része bocsát ki sugárzást, amelyet vékony, millió fokos plazma jellemez. A kitörések során a plazma hőmérséklete jóval 10 millió fok fölé emelkedik, és fényessége meghaladhatja a teljes korona fényességét.

A Nap sok izzó gázból áll, amelyeken mágneses mezők haladnak keresztül. Felszínén folyamatosan hatalmas robbanások keletkeznek, amelyek egyes esetekben olyan erősek, hogy napvihart okozhatnak, amely a napszelet, a nagy energiájú részecskék és a koncentrált mágneses mezők áramát az űrbe ereszti. Ha a kibocsátás sebessége csendes, akkor 400 km/másodperces sebességgel halad a térben, heves kibocsátásoknál a sebesség akár meg is duplázódhat.

A hatalom növekvő sorrendjében az A, B, C, M és X osztályok. Minden osztály tízszer erősebb, mint az előző. A kitörésből származó sugárzás élő rövidhullámú rádiós áramszünetet okozott Afrika felett. A napkitörések a leghevesebb robbanások a Naprendszerben, és sok más csillagnál is megfigyelhetők: hirtelen fényességnövekedések, amelyek jól láthatók a röntgensávokban, de a rádiótól a gammasávokig minden sávban lehet kibocsátás.

A flerek jellegzetes fényességmintázatot mutatnak: hirtelen növekedés, majd sokkal fokozatosabb csökkenés következik. Nem tartanak sokáig, néhány perctől legfeljebb néhány óráig, és a Nap felszínének kis területein lokalizálódnak. Mivel ezek zárt mágneses csatornák, amelyek a napplazmát tartják, ezek a régiók többnyire ív alakúak. Néha a kitörés erőssége olyan mértékű, hogy napkitörések keletkeznek, amelyek plazmafelhőket vetítenek az űrbe.

A napkitörések gyakoribbak a magas naptevékenység idején, a foltokban lévő intenzív mágneses mezők jelenlétében. A kitörések oka mágneses instabilitásra vezethető vissza, amely felgyorsítja a részecskéket és gyorsan energiát szabadít fel, ami hirtelen fényességnövekedést okoz, majd fokozatosabb lehűlést. Csillagunkat állandóan változó mágneses mezők keresztezik. Amikor két ilyen mező találkozik és összeolvad egymással, néha hatalmas részecske- és energiakibocsátás keletkezik.

1967 májusában az amerikai rakétavédelmi hálózat három radarját, amelyeket a Szovjetunióból érkező esetleges ballisztikus rakéták azonosítására terveztek, egyszerre kapcsolták ki. A közelgő szovjet támadásra gondolva az USA felkészült légierejének és csapatainak bevetésére. Szerencsére a napkutatás úttörőinek egy csoportja be tudta bizonyítani, hogy az áramkimaradás egy erős napviharnak, és nem ellenséges szabotázsnak volt köszönhető.

Ez a kérdés egyre aktuálisabbá válik, mert egy becslés szerint az 1859-eshez hasonló napviharral járó károk értéke ma 2,3 billió dollár lenne. El lehet képzelni, milyen pusztítást okozna, ha hirtelen megszűnne a távközlés, ha a mobiltelefonok műholdas vonalai megszűnnének; globális helymeghatározó műholdak nélkül nemcsak az autóinkban lévő eszközök szűnnének meg működni, hanem a repülőgépek és hajók navigációs segédeszközei is.

Éghajlatváltozás

Egyébként

Időjárás-előrejelzés holnapra és a következő napokra

Legfrissebb hírek

Az időjárás Magyarországon

Az Ön városának holnapi időjárása, naprakész frissítésekkel.