Kullancsok, pókok és szúnyogok. Útmutató rovarcsípésekhez

Helyi fertőzések fordulhatnak elő bakteriális túlterheléssel vagy különböző klinikai jellemzőkkel járó fertőző betegségeket okozhatnak. Megérteni, melyik rovarról van szó, nem könnyű feladat.

Még ebben az időszakban is a rovarcsípések helyi reakciókat válthatnak ki, mint például duzzanat és viszketés, vagy általános allergiás reakciókat okozhatnak, akár anafilaxiás sokkig is. A rovarcsípés helyi fertőzéseket is okozhat, bakteriális túlterheléssel, vagy olyan fertőző betegségeket generálhat, amelyek különböző klinikai jellemzőkkel rendelkeznek. Megérteni, melyik rovarról van szó, nem könnyű feladat.

Kullancsok, pókok és szúnyogok. Útmutató rovarcsípésekhez

Kullancsok, pókok és szúnyogok. Egy útmutató rovarcsípésekhez

Szúnyogcsípések. Egy szúnyogcsípés úgy jelentkezik, mint egy kis hólyag a bőrön, ami többé-kevésbé pirosas vagy kör alakú, és nagyon viszketést és kellemetlenséget okozhat. A hólyag néhány órával a csípés után jelenik meg és 2-3 nap alatt eltűnik. Allergiás embereknél, vagy azoknál, akik még nem fejlesztettek ki saját immunitást, a csípések hólyagokat okozhatnak. Néhány szúnyognak éjszakai, mások alkonyi és nappali szokásai vannak, mint például a tigrisszúnyog, így a csípések bármikor előfordulhatnak. A nőstény szúnyogok tavasztól őszig kezdenek csípni. A csípések gyakoribbak december és január hónapokban a hőmérséklet emelkedése és néhány szúnyog faj szokása miatt, hogy befészkeljék magukat a lakásokba. A fő probléma általában a csípés területére korlátozódik: ebben az esetben hasznos lehet fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket szedni. Ha a reakciók a testet szisztémásan érintik, ami potenciálisan veszélyes lehet az életre, akkor a befolyásolt személy kórházi ellátása szükséges. Az Anopheles nemzetségű szúnyog felelős az egyik leggyakoribb fertőző betegségért a világon, például a malária. A közönséges szúnyog hordozhatja a Nyugat-Nílusi láz betegségét és az Aedes nemzetségű szúnyogok a Sárgaláz betegségét, valamint másokat, mint például a Dengue-láz, Chikungunya és Zika vírus.

Homokszúnyogcsípések vagy poratka csípések. Ezeket a csípéseket apró kétszárnyúak okozzák, amelyek gyakran összetéveszthetők a szúnyogokkal. Általában sokkal viszketősebb csípéseket okoznak és gyakran nagyobbak is lehetnek a szúnyogcsípéseknél. A poratka csípések csendes rovarok, nagyon nehéz őket azonosítani. A csípések a test alsó részén, különösen a bokán és a lábakon helyezkednek el.

Kullancscsípés. A kullancscsípések általában fájdalommentesek és nem hagynak nyomot maguk után, így nehéz tudni, hogy megcsípett-e minket ez a atka. Általában csak akkor vesszük észre a csípésüket, amikor azokat a bőrünkhöz tapadva találjuk. Általában 3-6 napig tartanak a gazdában, így meglehetősen könnyű azonosítani őket. A kullancsok előszeretettel támadnak a test melegebb részein: a nyaknál, a haj aljánál, a nyaknál, a hónaljnál, a térdhajlatnál, a lágyék területén vagy az oldalakon. A kullancsok veszélyesek lehetnek, mivel felelősek a kullancsok betegségéért és a Lyme-kórért.

Pókharapások. A legtöbb pókharapás nem veszélyes, és hacsak nincsenek egyéni allergiás reakciók, általában speciális kezelések nélkül is megszűnik. Az embereket véletlenül szúrják meg, amikor a pók közvetlenül érintkezik a bőrrel. Éjszaka a lepedők között, olyan ruhákat viselve, amelyekbe a pók elbújt vagy véletlenül mezítláb rálépve. Fontos megjegyezni, hogy a pók harapása nem mindig érezhető azonnal. Mit kell tenni egy pókcsípés után? A korlátozott formáknál ajánlatos hideg borogatásokat alkalmazni, a sérült területet összenyomni, és az érintett részt emelt helyzetben tartani, amikor a végtagok érintettek. Ha a seb 24 órán belül romlik, érdemes felkeresni az orvost.

Atkacsípések. Az atkák kis pókszabásúak, amelyek különböző egészségügyi problémákat okozhatnak az embereknek.

Szakállas féreg csípések. Kis vörös foltokként jelennek meg és súlyos viszketést okoznak. Azonnal hívjon orvost, hogy megakadályozza a fertőzés terjedését a test más területeire.

Hangya csípések. Néhány hangyának olyan állkapcsai vannak, amelyek nagyon fájdalmas csípéseket okozhatnak, gyulladást és égő érzést okozva. A gyulladás fehér kiütésként jelentkezik.

Méh, darázs vagy lódarázs csípések. Azokat a csípéseket, amelyeket méhek, darazsak és lódarázsok okoznak, könnyű felismerni. Fájdalmas támadásokra jellemzőek, és az érintett személy azonnal észleli a rovar jelenlétét. A méheknek, darazsaknak és lódarázsoknak van egy szúrójuk a test végein, amely akár több millimétert is mérhet. A szúró egy belső üreghez kapcsolódik a testben, amelybe a szúrás során befecskendezett méreg kerül. A méreg nagyon mérgező, de a beadott mennyiség általában kicsi, és ritkán jelent veszélyt a beteg életére.

Ágyi poloska csípések. Hogyan ismerjük fel az ágyi poloska csípéseket? Ezeknek a rovaroknak a csípései nem fájdalmasak, de az állat nyálából származó azonnali allergiás reakciót okozhatnak (és sok esetben) általános rossz közérzetet, erős viszketést és tartós bőrirritációt okozhatnak. A test leginkább érintett területei a végtagok, a nyak és a hát.

Bolha csípések. A bolha csípéseivel gyakran találkozhatunk, különösen azoknál, akik háziállatokat tartanak. A bolhák apró, de falánk élősködők, amelyek emlősök és madarak véreivel táplálkoznak. Amikor egy bolha megcsíp egy embert, jellegzetes jeleket hagy maga után, és gyakran erős viszketést okoz. A kiütések általában pirosak, és gyulladhatnak, ha vakarjuk őket. A bolhák hajlamosak az ember bokája vagy lábszára környékén csípni.

Mit tegyen, ha megcsíp egy rovar

Minden állapotnak lehet egyedi kezelése. Például a szúnyogcsípés esetében hasznos lehet kortizon krémet alkalmazni, ha a duzzanat nem csökken, míg más állatfajok esetében a kezelés eltérő lehet. Egy rovarcsípés miatt megduzzadt kéz vagy furcsa színű és túlzottan merev láb a különböző problémák tünete lehet, például fertőzésé. Néhány rovarcsípés veszélyes lehet, így a teendő egyértelmű: ha tartós és specifikus tünetek jelentkeznek, érdemes azonnal felhívni egy orvost, és a darazsak, méhek vagy skorpiók esetében közvetlenül az ügyeletre kell menni. Egyszerű hólyagok, duzzanatok és pirosság esetén konzultálhat orvosával vagy a gyógyszertárral, amely antibiotikum-kortikoszteroid krémet javasolhat. Mindenesetre mindig a körültekintés a legjobb megoldás: ha a foltok és hólyagok terjednek és fennmaradnak, jobb azonnal konzultálni a megbízható orvosával.

Megelőző magatartás azoknak, akik veszélyeztetett területekre utaznak, ahol a rovarok betegségeket terjeszthetnek (injekciók):

  • Viseljen természetes szálból készült és világos színű ruhákat a bőr védelmére;
  • Használjon rovarriasztó krémeket és spray-ket a bőrön és a ruhákon is, különösen éjszaka, időről időre megismételve;
  • Kerülje a mezítlábas járást, és mindig zárt cipőt viseljen;
  • Kerülje az éjszakai sporttevékenységeket, mivel az izzadság vonzza a szúnyogokat, különösen ebben az időszakban;
  • Kerülje a parfümök használatát, mivel azok is vonzzák a rovarokat;
  • Előnyben részesítse az olyan helyeken való alvást, ahol aktív rovarirtószerek vagy szúnyoghálók vannak.

Egészség

Egyébként

Időjárás-előrejelzés holnapra és a következő napokra

Legfrissebb hírek

Az időjárás Magyarországon

Az Ön városának holnapi időjárása, naprakész frissítésekkel.